Mulch, compost, organisch materiaal

Organisch materiaal

Een van de eerste dingen die je kan doen als je natuurlijk wilt gaan tuinieren is het verzamelen van zoveel mogelijk organisch materiaal. Organisch materiaal is al het materiaal wat in de natuur voorkomt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan al het afval wat je in de groenbak mag gooien, dus afval uit de keuken en de tuin. Dit organisch materiaal ga je gebruiken om je bodem te verrijken. Verrijken van de bodem doe je door organisch materiaal toe te voegen aan de bodem om het bodemleven te voeden. Een rijk bodemleven zorgt voor een vruchtbare bodem zodat planten goed kunnen groeien en ook gezonde planten kunnen worden. In plaats van je bodem te verarmen door bijvoorbeeld oude planten en snoeiafval weg te gooien, grassnit weg te gooien, voedsel weg te gooien ga je dit materiaal hergebruiken. Als je in een gezond bos komt ruikt het er altijd heerlijk. Een van de heerlijke luchten is de lucht van gezonde bodem, je ruikt de balans van het vocht, de kringloop die het bodemleven er ongestoord kan uitvoeren zonder gestoord te worden door maaimachines en bladblazers. Die lucht kan je in je tuin ook bereiken en is een teken dat je goed op weg bent!

Mulchen

De bodem, de aarde, streeft er naar om bedekt te zijn. Op kale bodem groeit daarom al heel snel allerlei onkruid (wilde planten) en mossen om de bodem zo snel mogelijk weer te bedekken. Vergelijk het met onze huid die probeert zo snel mogelijk dicht te groeien bij een wondje. Mulchen is je bodem voorzien van organisch materiaal zodat de bodem bedekt is, Voor ons is mulchen tevens een manier om onkruiden te onderdrukken op plaatsen waar je zelf bepaalde planten wilt neerzetten. Hierbij zie je al dat we als mens zijnde toch al willen ingrijpen in de natuur maar wel op een manier die niet tegen de natuur ingaat (zoals met chemische bestrijdingsmiddelen) maar met de natuur mee. Als mulchmateriaal wordt doorgaans veel gebruik gemaakt van biologische stro, hooi, karton en houtsnippers (of pallets voor de kachel), afgemaaid gras en afgevallen blad. In mindere mate met afval uit de keuken, daarmee wordt liever een composthoop opgezet

Compost

Op het moment dat je al je organisch materiaal op een speciale plek gaat opslaan ben je begonnen met composteren. Na een bepaalde tijd is al je organisch materiaal omgetoverd tot een lekker ruikende vruchtbare donkere aarde die je in de tuin kan verdelen. Er zijn verschillende manieren van composteren, een warme of een koude composthoop, een snelle of een langzame, je kan het zo gek niet bedenken of het is er. Ik ga verder niet in op het hoe en wat over composteren want er zijn genoeg mensen die dat veel beter kunnen dan ik

Meer weten?

Wil je meer weten over de bodem, bodemleven, organisch materiaal, composteren en nog veel meer bezoek dan de website van Marc Siepman op https://humisme.nl/ waar je een gratis cursus “humisme” kan volgen en over een tijdje ook een cursus “composteren kan je leren