Bijenlobby frustreert redding van bijen

Wat kunnen journalisten die géén verstand hebben van ecologie en biologie toch een absolute nonsens verhalen schrijven.

De honingbij staat helemaal niet op uitsterven….. In Amerika zijn ze honingbijen zelfs al aan het genetisch manipuleren! En zo gaan we de kant op van een totale destructie van wat er ook maar voor natuurlijk evenwicht zou kunnen bestaan tussen de honingbij, de andere bijensoorten én de verdere natuur.

In Amerika komt de honingbij van nature niet eens voor, ze is daar door Europese kolonisten ingevoerd. Alle planten in de V.S. en ook in Europa (want de honingbij komt hier ook niet vandaan) zouden door de andere bijensoorten bestoven kunnen worden. In het verleden was dat dus ook zo. Het is heus niet dat men in Amerika geen groenten of vruchten at voordat de honingbij er ingevoerd werd en hier in Europa dus ook niet.

De varroamijt is inderdaad een lastig beestje voor honingbijen. De varroamijt is ingevoerd door de imkers zelf, zo ergens tussen 1970- en 1975. Ze is van oorsprong Aziatisch en kan dus bestempeld en omschreven worden als een invasieve exoot. Bijen hebben de eigenschap dat ze vliegen, dus ziekten en parasieten worden zéér snel overgedragen. Je kan bijen namelijk niet isoleren zoals geiten met Q-koorts, dat is bij alle bijensoorten volledig ondoenlijk. Bij bijen zul je dus de natuurlijke processen moeten respecteren.

Imkers, vele van hen zijn helemaal geen biologen, halen constant uit de hele wereld allerlei koninginnen op, omdat ze nooit tevreden zijn met wat ze hebben. Nee, net als met al al het andere vee, moet het zo nodig een superdier zijn. (zoals bij de koe, die geen halve liter maar 65 liter moet geven) Tevens willen imkers vooral de honingbij handmatig zonder beschermkap kunnen hanteren. Door het veelvuldig kweken en manipuleren verspreiden ze zelf allerlei ziekten.

Met al dat dat kruisen wordt de natuurlijke balans, die allerlei honingbij rassen hebben met hun eigen omgeving, verstoord, zeg maar vermorzeld! Zo hoort de Apis mellifera mellifera hier thuis en in Oostenrijk de Apis mellifera carnica, in de Kauakus de Apis mellifera causcasia en overal hebben deze rassen zich aangepast aan de lokale omstandigheden. (Zo’n beetje als een donkere huid goed beschermd tegen kanker door instraling van de zon en een blanke huid juist meer vitamine D opneemt)

Wankja Ferguson van vlinderenbij is altijd bereid voor het geven van cursussen en lezingen en ook voor andere opdrachten

Zo hebben imkers zelf koninginnen uit Azië opgehaald omdat ze hun honingbijen wilden kruisen met daar bestaande honingbij. Voor meer opbrengst allicht!! Foute boel!!

De Aziatische honingbij (Apis cerana) is namelijk een totaal andere soort dan de Europese honingbij (Apis mellifera), volkomen onmogelijk om te kruisen dus. Dat hadden ze van te voren kunnen weten!

Je mag bovendien geen dieren invoeren met ziekten of parasieten.

Bij de Aziatische honingbij komt de varroamijt gewoon endemisch (inheems) voor. Die bijensoort is totaal in balans met deze mijt, die hoeft daar helemaal niet bestreden te worden maar als je die bijen naar Europa haalt, haal je jezelf van alles op de hals. Zo heeft deze invasieve exotische mijt zich als een razende verspreid over de Europese honingbij (Apis mellifera).
Aangezien bestrijden i.p.v. naar andere oplossingen zoeken tegenwoordig heel normaal is, zijn imkers driftig aan het bestrijden gegaan. Vaak met de gevaarlijkste gifstoffen, zoals Amitraz, en soms met wat mildere middelen, zoals mierenzuur.  Je wilt echter de imkers niet de kost geven die nog zéér zware middelen gebruiken!

Romée van de Zee voorzitter van de Nederlands Centrum Bijenonderzoek heeft aangetoond dat het oorspronkelijke ras (Apis mellifera mellifera), zo goed als weg is gekweekt door de gemiddelde Nederlandse imker. Deze soort komt bijna alleen nog maar op Texel voor.
De soort voldeed niet aan de eisen van de imkers, levert wat minder honing én heeft wat kleinere volken en is moeilijk te hanteren zonder beschermende kleding.  Door haar kleinere formaat kan deze de varroamijt zelf bestrijden. Je hoeft dus niet naar Hawaï voor superbijen, ze komen hier ook gewoon voor.

In Ierland is een groot experiment gaande van een héle grote groep imkers die niet meer kweekt en niet meer manipuleert met honingbijen. Ook daar overleven de honingbijen zélf de varroamijt. Ze hebben zelf de balans gevonden, gewoon door evolutie om met deze lastige mijt om te gaan. En er worden daar géén bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Het is dus helemaal niet nodig bestrijdingsmiddelen te gebruiken, je moet gewoon de natuur de tijd geven haar balans weer te vinden, maar ja, dáár hebben imkers allemaal geen tijd voor. Beter zou zijn eens te leren hun handen weg te houden van natuurlijke processen. Helaas zijn bijen voor de meeste imkers alleen maar vee. (uitzonderingen daargelaten !!)

Verder is het wel degelijk zo dat de andere bijensoorten waar onze economie net zo goed van afhankelijk is, wel geminimaliseerd worden door de huidige manier van landbouw en verkeerd maaibeleid bij openbare diensten. Zowel door de monoculturen waar geen bloemen meer in voorkomen als het enorme bestrijdingsmiddelen gebruik! Bovendien zorgt een verkeerd maaibeleid dat er een heel aantal plantensoorten, ook voedselplanten, vrijwel niet door honingbijen bestoven kunnen worden. De natuur kent altijd vele varianten (biodiversiteit) en is afhankelijk van bestuiving door meerdere soorten bijen en andere insecten.

Wil jij graag honing met allemaal troep erin? Je wilt niet weten hoor wat er tegenwoordig allemaal al niet in honing gevonden wordt. Zo ook in appels, aardbeien, etc.

Om dit vast te stellen kan je niet afgaan op testen van de imkers zelf (wat gewone smaak en geur testen zijn) maar ben je afhankelijk van gedegen testen die ook op bestrijdingsmiddelen testen, zoals uitgevoerd door het Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het RIVM – Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)

Kijk eens naar deze documentaires van een werkelijke bijenonderzoeker:

Een bij heeft maar 4 nanogram aan pesticide – neonicotinoide nodig om dood te gaan, dat is 0,000000004 gr. (pers. com Dave Goulson) en samen met fungiciden gebruik is het effect nog veel erger. Herbiciden onderdrukken alle bloei van bloemplanten en ja hoor, men gaat maar door met al dat gif te gebruiken! Wel 90.000 kilo per jaar!!

Lees ook eens het rapport : basisrapport voor de rode lijst bijen, 2018 , M. Reemer, EIS en het boek, bijen van Nederland, het is zelfs online te vinden.

Superbijen bestaan trouwens niet, want mogelijkerwijs is de volgende generatie door de evolutie al weer anders, een kenmerk van honingbijen is namelijk dat de nieuwe koninginnen in een bruidsvlucht in de lucht paren met gewoon willekeurig welke dar uit de buurt. Niet te controleren en niet te sturen dus, tenzij je met kunstmatige inseminatie gaat werken wat voor de vele hobbyimkers helemaal niet eens kan. Dus er zullen ook telkens bijen dood blijven gaan aan ziekten en parasieten. Het is gewoon goed om honingbijen en andere bijensoorten dus zelf de balans te laten vinden met hun ziekten en parasieten.
Daarvoor moet de imkerij misschien door een diep dal heen, wel mogelijk, want het kost de natuur nu eenmaal tijd om weer de eigen balans te herstellen. (Net zoals de malaria bijna de hele Indiaanse bevolking in Zuid Amerika heeft uitgeroeid). Niettemin bestaan er dus al plekken waar de natuur zelf voor een oplossing heeft gezorgd door en voor de honingbij.

Belangrijk reden voor imkers om ook eens op te houden met het verslepen van koninginnen, lijkt me zo. Je moet maar eens denken aan hoe dat bij de bestrijding van bacteriën gaat, het enige effect wat bestrijding oplevert is dat de bacterie resistent wordt, zo ook met de varroamijt!

Door Wankja Ferguson (september 2018)